בוודאי אתם שומעים לא פעם את המושג "שימוע" בהיבט הדין הפלילי. זהו הליך שקיבל משנה תוקף וחשיבות עקב תיקונים שנעשו בחוק סדר הדין הפלילי.כמו כן במקרים רבים הוא גם הביא לשחרורם של חשודים שלא מימשו את זכותם. חשוב ביותר לזכור כי גם אם נעצרתם בחשד לפלילים, לרשותכם זכויות עפ"י חוק, בהן אתם רשאים וצריכים להשתמש.
מאת : עורך דין פלילי במרכז שרון נהרי
שימוע פלילי - מהו?
שימוע פלילי הוא חידוש שקיבל משמעות כשנכנס לתוקפו בחוק סדר הדין הפלילי. ראוי לציין שנושא השימוע הפלילי נמצא עדיין בהתהוות ובתי המשפט ממשיכים ללמוד כיצד עליהם "לעכל" אותו. השימוע הפלילי עלה לכותרות בעיקר בעקבות משפט נשיא המדינה לשעבר משה קצב.
בתיקו של קצב נקבעו ההלכות המשפטיות המרכזיות ביחס לשימוע ועורכי הדין שלו הצליחו לגמד את התיק הפלילי שלו עד שהוא נעלם כמעט, זאת תוך חשיפה של חלקים נרחבים של קו ההגנה. עורכי הדין של שר האוצר לשעבר אברהם הירשזון ורה"מ לשעבר אהוד אולמרט לעומתם, ויתרו על זכות השימוע מתוך הנחה שהפרקליטות משוכנעת בדרכה ומתוך רצון לא לחשוף את קו ההגנה ללא תועלת.
מה משמעות התיקון לחוק?
לפי סעיף 60 א לחוק סדר הדין הפלילי, חשוד שנחקר, וטרם הוגש כנגדו כתב אישום, יש לו את הזכות להשמיע את טענותיו ולשכנע את הפרקליטות או התביעות מדוע שלא להגיש כנגדו כתב אישום. מדובר בתיקון מהשנים האחרונות שלמעשה חידש וחידד את חשיבותו של הליך השימוע, שנועד להסביר את טענות החשוד.
המשמעות של זכות הטיעון היא כי דברו של הנפגע יישמע בטרם תתקבל החלטה בעניינו. מה שעומר בבסיס הדבר הוא חוק יסוד זכויות האדם, שפרשנותו היא שעל הרשות הציבורית לפעול כלפי החשוד בהגינות ולהעניק לו להשמיע את דעתו. ואכן, ישנם מספר תקדימים שניתנו לאחרונה שהביאו לביטול כתב אישום פלילי מאחר ולחשוד לא ניתנה זכות השימוע. מדובר בהליך חיוני ביותר שלא פעם מביא לתוצאה חיובית עבוד החשוד.
בעיקרון זכות טיעון במובנה הרגיל אינה אמורה להיות מוענקת כלל במשפט הפלילי. אולם החריג הוא סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי התשמ"ב - 1982, שקובע כי אין לאדם זכות טבועה שייערך שימוע בעניין ההחלטה להגיש נגדו כתב אישום, למעט בעבירות המסווגות כעבירות שסוגן "פשע". יש להדגיש כי לנאשם אין זכות טיעון, בטרם התקבלה החלטה להגשת כתב אישום בעבירות פליליות ע"י רשות התביעה.
למה התקבל התיקון לחוק?
המחוקק הבין את הקושי למזער את הנזק העלול להיגרם לנאשם, באם ויורשע על עבירות פליליות המסווגת כ"פשע", כאשר לאישום כל יסוד. זיכוי הוא אינו דבר של מה בכך - במיוחד תיקים פליליים חמורים ו/או עבירות הטומנות בחובן עימן קלון. ניהול משפט במקרים אלה מתמשך בדרך כלל לאורך תקופה, ומצריך משאבים רבים - כלכליים ונפשיים כאחד. גם אם לבסוף יזוכה הנאשם, יהיה קשה מאוד לפצותו על עוגמת הנפש, השנים המבוזבזות, עינוי הדין ועוד נזקים רבים שנגרמו לו.
מה אומרת ההוראה לסעיף 60א?
ההוראה מחייבת ליידע את החשוד בעבירה מסוג "פשע" על העברת חומר החקירה בעניינו לתובע - זאת בטרם גובש כתב אישום. לפי ההוראה, על רשות התביעה להמציא לידי החשוד, בטרם נעצר, הודעה שאומרת כי חומר החקירה הועבר לידיה. ההוראה מחייבת את רשות התביעה לציין בהודעה את כתובתה העדכנית , אליה יוכל החשוד לפנות בכתב לבירורים ולהצגת טענות.
החשוד רשאי לפנות אל רשות התביעה תוך שלושים יום ולבקש בצורה מנומקת את מניעת כתב האישום נגדו. גם באם רשות התביעה החליטה כי הנסיבות מצדיקות מניעת הגשת כתב אישום, היא רשאית להגיש אותו בטרם חלפו שלושים יום - בתנאי שנימקה את החלטתה בצורה נהירה ומפורטת.ההחל מ- 2005 קיבלה הזכות לשימוע מעמד חקיקתי ומשכך אינה נגזרת עוד רק מזכות הטיעון הטבעית.
למאמרים נוספים מאת עורך דין פלילי בתל אביב שרון נהרי
שרון נהרי - משרד עורכי דין
משפט פלילי ומשפט צבאי
לפרטים נוספים -
http://www.nahari-law.co.il/